17 januari 2014

Zonvakantie Turkije

Zonvakantie Turkije

Badplaatsen

De badplaatsen in Turkije liggen allemaal aan de Middellandse en Egeïsche Zee, maar de afstand tussen de verschillende badplaatsen is erg groot. Ze zijn grofweg in een aantal regio’s in te delen: de Turkse Riviera, Egeïsche Kust en Lycische Kust. Dit zijn de populairste kustplaatsen:
Bodrum (Egeïsche Kust)
Kusadasi (Egeïsche Kust)
Marmaris (Lycische Kust)
Kemer (Turkse Riviera)
Antalya (Turkse Riviera)
Lara (Turkse Riviera)
Belek (Turkse Riviera)
Side (Turkse Riviera)
Alanya (Turkse Riviera)

Naast deze kustplaatsen zijn er nog veel meer kleinere kustplaatsen, maar deze zijn niet zo in trek bij Nederlanders. Bepaalde kustplaatsen zijn geheel op andere nationaliteit gericht, zoals Zweden of Rusland. Vanuit de kustplaats Bodrum (bijvoorbeeld als je in het Bodrum Holiday Resort verblijft) kun je ook een dagtocht maken naar het Griekse eiland Rhodos, welke vanuit Bodrum te zien is. Belek staat bekend om de grote resorts met de vele golfterreinen. De populairste kustplaatsen onder Nederlanders zijn echter Alanya, Side, Marmaris en Lara Beach. Lara Beach is een hotelwijk net buiten de grote stad Antalya en beschikt over de meest luxueuze resorts van Turkije. Voor een perfecte zonvakantie Turkije wilt hebben, dan moet je naar Lara Beach gaan!

Zonvakanties Turkije

Temperatuur

Vanwege de grote afstand tussen de kustplaatsen kan er geen algemene temperatuur worden aangegeven, maar de meeste Nederlanders bezoeken de Turkse Riviera waar de kustplaatsen dichter bij elkaar liggen. Onderstaande twee grafieken hebben dan ook betrekking op de Turkse Riviera. Aan de Turkse kust kan de temperatuur in de hoogzomer maanden erg hoog oplopen, tot wel 40 graden celcius en een regenbui hoef je dan absoluut niet te verwachten. Deze grafiek betreft de gemiddelde dagtemperatuur in Turkije aan de Turkse Riviera en is een goed uitgangspunt voor de andere kustplaatsen:

gemiddelde dagtemperatuur
Temperatuur Turkije

gemiddeld aantal uren zon
Aantal uren zon Turkije

Uitgaan

Tijdens een zonvakantie Turkije kun je zeker goed uitgaan. Uitgaan kan uitstekend in Turkije, maar verwacht er wel een andere sfeer dan in Spanje en Griekenland. Er zijn meer verschillende nationaliteiten en er hangt minder een Nederlandse feestsfeer. Met name in de plaatsen waar veel Nederlanders komen (Alanya en Marmaris) zul je echt een toptijd beleven als je met name voor het uitgaan een zonvakantie Turkije hebt geboekt. De prijzen zijn relatief hoog: rond de 6 of 7 euro voor een biertje. Een aanrader is de grote open lucht discotheek buiten Alanya: Auditorium.

Winkelen

In de kustplaatsen zijn er genoeg mogelijkheden om langs de boulevard of in het stadscentrum te winkelen. Er zijn veel kleine winkeltjes met nep merkkleding, wel van een goede kwaliteit. In Antalya is er zelfs een hele Bazaar met allemaal nep merkkleding. Als je gaat winkelen moet je wel gaan onderhandelen over de prijs, want de eerstgenoemde prijs is nooit het minimale bedrag dat ze willen ontvangen. In het begin is dit even wennen, maar dat gaat snel over. Hou voor jezelf een maximale prijs in gedachten en wijk daar niet meer vanaf. Antalya is daarnaast ook gewoon een grote stad, dus er zijn ook veel gewone winkels. Dat zul je in de andere badplaatsen niet veel zien. Aanraders om in Turkije aan te schaffen: alle kledingstukken van leer of gouden sieraden. De prijzen daarvan zijn in Turkije beduidend lager dan in Nederland.

Cultuur

CapadocieTurkije heeft een erg rijke geschiedenis welke teruggaat tot ver voor Christus. De meeste culturele bezienswaardigheden zijn aan de Turkse Riviera te bezoeken. Er is zoveel te zien dat je er ook een cultuurvakantie zou kunnen maken. Vanuit de kustplaatsen kun je verschillende volledig verzorgde excursies boeken, zodat je niets zelf hoeft te regelen. Je kunt bijvoorbeeld naar het Romeinse amphiotheater in Side gaan, de grote moskee in Manavgat, de ondergrondse stad in Mira en de verzonden stad. Je kunt ook een excursie van 3 dagen boeken naar de streek Capadocie, waar een tiental steden onder grond en in de rosten zijn gebouwd. Daarnaast zijn er vele kleinere excursies te houden om daarmee je zonvakantie Turkije af te wisselen.